Αγκάθι το Δημογραφικό της Ελλάδας για τα Εργασιακά

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα είναι αρκετά δυσοίωνες, αναφορικά με τον πληθυσμό της χώρας μέσα στα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός της χώρας φαίνεται πως φθίνει πρόσφατα νέα με γοργούς ρυθμούς. Αν συνεχιστεί αυτή η καθοδική πορεία που έχει ξεκινήσει έντονα από το 2010, τότε στις επόμενες δεκαετίες πρόκειται να παρατηρηθεί συρρίκνωση του πληθυσμού κατά μεγάλο ποσοστό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως οι μελέτες έδειξαν την τάση της μείωσης του πληθυσμού της Ελλάδας σε 7 εκατομμύρια μέχρι το 2080.

Σίγουρα οι αριθμοί δεν ψεύδονται σε καμία περίπτωση. Αυτό σημαίνει πως ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι πιο γερασμένος μέσα στα επόμενα χρόνια. Κάτι τέτοιο έχει σημαντικές συνέπειες για τη χώρα, σε πολλά επίπεδα. Ένα κομμάτι που πρόκειται να επηρεαστεί από το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι χωρίς αμφιβολία και το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι πολύ λογικό μια χώρα με λιγοστά εργατικά χέρια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις της.

Επίσης, το γερασμένο εργατικό δυναμικό συνεπάγεται την αύξηση των συντάξεων και κατ’ επέκταση των εξόδων του κράτους σε σχέση με το ασφαλιστικό. Αν λοιπόν μία ασφαλιστική δομή δέχεται λιγότερα χρήματα από εκείνα που ξοδεύει, σε βάθος χρόνου αυτή η δομή δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Ακόμη και αν συνεχίσει να λειτουργεί όμως, αυτό θα γίνεται αιμορραγώντας οικονομικά.

Το δημογραφικό, συνεπώς, είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Πέρα από την αύξηση γεννήσεων, θα πρέπει να δοθεί έμφαση και σε κίνητρα επαναπατρισμού των επαγγελματιών που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Μέσα από μία τέτοια ριζική αλλαγή, ίσως η κατάσταση βελτιωνόταν. Τουλάχιστον στον τομέα των ασφαλιστικών εισφορών, ο επαναπατρισμός των επαγγελματιών που έχουν αναζητήσει την τύχη τους στο εξωτερικό θα ήταν καταλυτικός.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα γίνει ξανά αξιολόγηση των δημογραφικών στοιχείων στην Ελλάδα. Η στατιστική ανάλυση θα δείξει εάν ο χειρισμός ενός τόσο σοβαρού προβλήματος υπήρξε αποδοτικός ή εάν δεν απέφερε καρπούς σε βάθος χρόνου.