Όταν κάποιος πολίτης κάνει αίτηση για στεγαστικό δάνειο, η τράπεζα αναλύει πολλά δεδομένα και λαμβάνει αρκετές λεπτομέρειες υπ’ όψη της. Μία από τις προϋποθέσεις για να χορηγηθεί εν τέλει το στεγαστικό δάνειο είναι και η ύπαρξη της κατάλληλης ασφαλιστικής κάλυψης για το εν λόγω ακίνητο. Αν και πολλοί θα σπεύσουν να σχολιάσουν ότι η ασφάλιση των ακινήτων αποτελεί περιττή πολυτέλεια, η πραγματικότητα απέχει χιλιόμετρα από αυτή τη διαπίστωση.

Αντιθέτως, η ασφάλιση του ακινήτου μπορεί να αποβεί η πιο έξυπνη κίνηση που κάνατε ποτέ σας σε σχέση με την περιουσία σας. Αν και ακούγεται μακρινό ή ακόμη και απίθανο, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο μιας θεομηνίας. Φανταστείτε λοιπόν να υποφέρετε από αυτή τη θεομηνία, ενώ ταυτόχρονα έχετε ανασφάλιστο το ακίνητό σας. Αφού περάσει η καταστροφή, αυτό που θα έχει μείνει είναι η περιουσία που είχατε στο παρελθόν. Τα συντρίμμια σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να σας αποζημιώσουν ή να φροντίσουν να ξεκινήσετε από την αρχή, με τα απαιτούμενα εφόδια.

Για τις καταστροφές στην περιουσία σας, ενδέχεται να μην ευθύνεται αποκλειστικά η φύση. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ακίνητα υφίστανται βανδαλισμούς ή και εμπρησμούς, καταστροφές πάσης φύσεως και σαφώς συχνότερα κλοπές. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις, η ασφάλιση της περιουσίας σας μπορεί να αποβεί καταλυτικός παράγοντας για την οικονομική σας ανάκαμψη. Ακόμη και ύστερα από ολοκληρωτική καταστροφή, έχετε τη δυνατότητα να επενδύσετε εκ νέου μέσα από τα κεφάλαια που θα λάβετε ως αποζημίωση.

Στην Ελλάδα, επικρατεί ακόμη η νοοτροπία ότι ένα ακίνητο δεν κινδυνεύει αρκετά συχνά. Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι υπάρχει γενική συμφωνία μονάχα στον τομέα των οχημάτων. Εκεί όλοι συμφωνούν ότι η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί μονόδρομο και το έχουν αποδεχτεί. Κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβαίνει και στην περίπτωση των ακινήτων. Μια συμφέρουσα ασφάλιση ακινήτου που καλύπτει την περιουσία σας απέναντι σε στοιχεία της φύσης αλλά και κακοτοπιές είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.