Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Ενισχύεται Σημαντικά

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου προανήγγειλε σημαντικές ενισχύσεις για την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Ενώ μέχρι τώρα δε φαίνεται να είχε δοθεί έμφαση στη δημιουργία τέτοιων μορφών επιχειρήσεων, πλέον η κοινωνική αλληλεγγύη προωθείται σημαντικά. Ως εκ τούτου, πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο τους τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας ζωής μέσα στην κοινωνία λαμβάνουν τον κύριο λόγο στην ανάπτυξη.

Πιο αναλυτικά, η Έφη Αχτσιόγλου προανήγγειλε πρόσφατα νέα την οικονομική ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με σημαντικά χρηματικά ποσά. Τα ποσά αυτά θα ξεκινούν από τις 30.000 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τις 150.000 ευρώ. Η συλλογική κοινωνική επιχειρηματικότητα έρχεται τώρα πια στο προσκήνιο και τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά. Είτε πρόκειται για νέες επιχειρήσεις είτε για ήδη υπάρχουσες στην αγορά, η ενίσχυση είναι άκρως χρήσιμη και πολύ συχνά συνεπάγεται την οικονομική τους επιβίωση.

Η σχετική προκήρυξη ετοιμάζεται ήδη και θα δημοσιευθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Θα γίνει σχετική πρόσκληση για τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να επωφεληθούν από την συγκεκριμένη ενίσχυση, ώστε να καταθέσουν αίτηση προς αξιολόγηση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα δοθεί η απαιτούμενη ώθηση στην ελληνική οικονομία και πιο συγκεκριμένα στις κοινωνικές δομές.

Καλύπτοντας ανάγκες για μεγαλύτερους και ισχυρότερους δεσμούς στον συνεταιριστικό τομέα, οι επιχειρηματίες θα αποκτήσουν ακόμη περισσότερη ελευθερία. Ως αποτέλεσμα, οι συνεταιρισμοί θα μπορούν να γίνουν πιο αποδοτικοί και να αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις εξαγωγές. Οι εξαγωγές ανέκαθεν ήταν κύριος στόχος για μία οικονομία σαν αυτή της Ελλάδας.

Η κοινωνία έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά τα χρόνια, με τις ευπαθείς ομάδες να έχουν γίνει ακόμη πιο αδύναμες. Επομένως, οποιαδήποτε βήματα ενίσχυσης της εργασίας και της επιχειρηματικότητας θα πρέπει να κινούνται με βάση αυτό τον άξονα. Παράλληλα, τρέχουν ήδη προγράμματα που καλύπτουν άλλες ανάγκες. Στο κοντινό μέλλον, πρόκειται να δημοσιευθούν ακόμη περισσότερα προγράμματα και στοχευμένες δράσεις, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Έφης Αχτσιόγλου.