Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών Εκσυγχρονίζεται

Το διαδίκτυο αποτελεί το μέλλον και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δε θα μπορούσε να αγνοήσει μια τέτοια πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, από τις αρχές Ιουλίου 2018 πρόσφατα νέα πολλές από τις λειτουργίες που απαιτούσαν τη φυσική παρουσία του επιχειρηματία στο επιμελητήριο πλέον γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Μοιάζει σαν μια κίνηση που χρειαζόταν να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, ακόμη και τα νέα δεδομένα πρόκειται να βελτιώσουν την εμπειρία των εγγεγραμμένων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε μεγάλο βαθμό.

Πιο συγκεκριμένα, η προεγγραφή και η αντίστοιχη εγγραφή των ατομικών επιχειρήσεων γίνεται πλέον διαδικτυακά. Μέχρι τώρα, έπρεπε ο επιχειρηματίας να προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να ολοκληρώνει τις διαδικασίας αυτοπροσώπως (ή μέσω εξουσιοδότησης σε κάποιο άλλο φυσικό πρόσωπο). Οι μεταβολές των επιχειρήσεων μπορούν επίσης να διενεργούνται μέσω του διαδικτύου. Τέλος, το πιστοποιητικό γενικού μητρώου θα μπορεί να εκδίδεται πλέον χωρίς την φυσική παρουσία του επιχειρηματία.

Φυσικά, αυτές οι πράξεις δεν είναι οι μόνες που γίνονται μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας του επιμελητηρίου. Ήδη από το 2015 έχουν ξεκινήσει αρκετές προσωποποιημένες υπηρεσίες για τους εγγεγραμμένους. Όμως από τον Ιούλιο αυτές οι υπηρεσίες ενισχύονται σημαντικά. Είναι αξιόλογη μάλιστα η ανταπόκριση των επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιμελητήριο έχει λάβει έως τώρα περισσότερες από 9.000 αιτήσεις ηλεκτρονικά. Αυτό σαφώς και μαρτυρά τη θέληση των επιχειρηματιών να εξυπηρετούνται διαδικτυακά.

Ο εκσυγχρονισμός κάθε υπηρεσίας είναι θεμιτός. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η υπηρεσία αφορά σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση το επιμελητήριο. Οι επιχειρηματίες στην Αθήνα έχουν ανάγκη έγκυρες και άμεσες υπηρεσίες, αντί για χρονοβόρες διαδικασίες και ενίσχυση της γραφειοκρατίας. Άλλωστε, η παραγωγικότητα ενισχύεται όταν μειώνεται ο μόχθος που απαιτείται για διαδικασίες εντελώς ξένες με το αντικείμενο της επιχείρησης. Χωρίς αντιπερισπασμούς, οι επιχειρηματίες καλούνται να επικεντρωθούν σε αυτό που πραγματικά οφείλουν να δώσουν έμφαση. Και το διαδίκτυο βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση…